Thursday, February 25, 2016

長者iBond的巧妙

免費早餐 - 渾水
長者iBond的巧妙
2016年02月24日
長者iBond的巧妙早幾日新聞報道,政府今年將會推出長者通脹掛鈎債券,亦即長者iBond,顧名思義,即係過65歲的老人才有資格認購的iBond。
長者iBond同傳統iBond的分別基本上幾點講完。第一,前者只有長者先可以認購;第二,無論通脹點,前者會保證2%,後者只保證1%;第三,前者無二級市場,後者有二級市場。
長者iBond同傳統iBond也反映不同人的投資心態,好像略懂投資的中產,佢哋覺得,iBond的性質係「投資品」多過「年金」,部分人會借孖展抽,然後上市第一日就車出街,沽貨賺差價。
相反,老一點的認購人投資習性係覺得似「年金」多過「投資品」,選擇收息收到maturity。
至於點解2%同1%會有分別,渾水覺得,那是因為有無二級市場的分別。因為流通量有溢價,所以這個差價的反映,要靠那1%去補償番。因為長者是把iBond看成「年金」,所以有無二級市場都無乜所謂,但後生仔、中年人現金流周轉相對快,這1%的溢價明顯不夠。尤其是現在市況太差,渾水更感受到流通量的珍貴,好多時唔係我唔想止蝕,而係無承接俾我止蝕,唯有硬食。大概政府都覺得1%的流通量差價太少,但又孤寒,所以索性唔預後生仔、中年人玩。
iBond不是年輕人喜歡的投資品,因為年輕人的投資態度進取,所以會嫌回報不吸引,而且投資選擇都多,輪唔到iBond。
大概只有一個情況我才會考慮iBond,就係通縮的時候,因為根據現在的設計,回報是保證了1%。通縮時cash is king,錢的購買力會發揮到最大,而且同期的投資品回報通常比較弱,如果有投資品仲派到1%息,其實已經好巴閉。
雖然會預繳一筆錢,但正如上面所講,反正通縮都無咩好投資,不如買iBond收定息好過。通脹掛鈎債券設計的特點在於通脹時,iBond只能平水,不是報道所講用來「對抗」通脹;反而通縮時,通脹掛鈎債券會更吸引。原理就好似熱狗無狗,星洲炒米無星洲。
講開又講,通縮的時候,iBond應該唔叫iBond,叫dBond。雖然好荒謬,但唔好認為無機會發生,因為你知啦,福利有剛性,派開的福利好難斷尾,所以通縮都可能繼續有dBond派。尤其是依家政府民心差,係要維穩派派糖,咁先可以鎮住班中產民心。
作者為九十後財經傳媒人、粗讀經濟學的偽文青
逢周一至五刊出

No comments:

Post a Comment

為電車男申冤 徐家健 經濟3.0

2017年10月3日 徐家健 經濟3.0 為電車男申冤 當我的電動車剛走了超過了5萬公里,申訴專員劉燕卿宣布為全港電車男申冤:「政府的政策目標是要本港成為亞洲區內最廣泛使用電動車的地區之一,在政府鼓勵下,電動私家車的數目迅速增長,但為人詬病的是公共電動車充電器數...