Thursday, April 28, 2016

忽然本土忽然離地的沈學者

免費早餐 - 渾水
忽然本土忽然離地的沈學者
2016年04月27日
友報星期日版是左翼跟公共知識分子的重大輿論基地,我一廂情願以為會是一篇哀鴻遍野,繼續講安裕和新聞自由。點知,洗版的卻是世界仔學者講自己如何離地,奔向更美好的前程。這也難怪,新聞自由這些價值觸不到,望不透,讀者唔buy,反而香港的現狀同精英離地搵食,大家覺得入屋會關注。無計啦,搵食先係香港最核心的價值嘛,發哥講的。
城外的人想衝進去,城裡的人想逃出來。稜角分明的我唔識國際關係,經濟本科都只係講過international trade同international economics兩科。無論初入門讀的comparative advantage定Heckscher-Ohlin model,都係講緊幾條線交錯形成均衡,講國際間的資源要流動發揮最大效益。有了數理基礎,只要加點花巧的核心價值包裝修飾,精英主義培養的世界仔頓時化身世界公民,升價十倍。
至於本土?不用理會啦,過多幾年,反正都變成「集體回憶」、「昔日情懷」,到時咪春秋二祭紀念下咪算囉。沈學者走佬離港,都係符合經濟的implication,係理性的做法。
大學者的一生比JW首歌更矛盾,本身紅底,外祖父為《大公報》掌管財務的高層,母親亦於《大公報》工作,出來搞智庫Roundtable又有CY推手葉國華出錢出力,收了人好處和利益,但對外又是一臉泛民的氣場。
出事了,又話唔評本土政治,同紅底出身的陶才子齊變抽水機。見到「本土」這個term有價值囉,咪出本書叫《立足本土的國際視野》,一聽個名就知勁啦,又本土又國際。人哋成功將externality internalize,賣書賺名又賺錢,呢啲咪世界叻仔囉。所以,人哋結婚,左中右齊出來。
講紅、講影響力,欄友前輩曾主席不輸沈學者,既然左右不是人,倒不如帶著矛盾去旅行,豁出去開地圖炮,至少有忠黨風骨又有茶後笑話。當Package咁好的劉鳴煒都係英籍,沈學者離港又有咩咁出奇。至於你點解走唔到?因為你家山無福又唔識做世界仔,這也是幾條線交錯形成均衡的理性結果。
作者為九十後財經傳媒人、粗讀經濟學的偽文青
逢周一至五刊出

No comments:

Post a Comment

增加透明度打擊圍標 免費早餐: 梁天卓

免費早餐: 梁天卓 增加透明度打擊圍標 2017-08-16 競爭法實施了近兩年,競委會最近頻頻出擊。繼今年3月就一宗IT界的圍標案援引該條例入稟後,日前競委會再就大廈單位裝修涉嫌合謀定價向10間建築工程公司入稟,指涉案公司在為觀塘某公共屋邨提供裝修服務時涉嫌違反了...