Wednesday, April 19, 2017

佢係股神你唔係 免費早餐: 徐家健

免費早餐: 徐家健
佢係股神你唔係
2017-04-12
佢講股你要聽?佢,當然係指股神巴菲特(Warren Buffett)。
早前介紹「醒目指數」(Sharpe Ratio,即回報對波幅比率),提到從1976至2011年間股神旗下巴郡(Berkshire Hathaway)表現冠絕股壇。論回報,巴郡平均每年超額回報為19%,是同期大市6.1%的幾倍;論波幅,巴郡平均標準差是24.9%,比同期大市的15.8%略高。合計每一單位風險可獲得的超額回報,巴郡以0.76的醒目指數比其他基金的高出近倍。長期跑贏大市,令不少經濟學家眼鏡大跌,讓一眾財經演員無地自容。
怎樣解釋巴郡的醒目指數冠絕股壇呢?價值投資法?有效市場的原教旨主義者會話:「幻覺嚟嘅啫,嚇我唔到嘅。」幻覺,指嘅係價值投資法比「落雨去離島,離家飲煉奶」更虛幻,股神的醒目表現純粹符碌。到前幾年有金融專家分析了巴郡以往三十多年的揀股策略,發現價值投資法竟然解釋得到巴郡的醒目表現!簡單講,股神揀股三寶是抵買、安全、優質。複雜說,抵買即是低啤打(Beta,金融風險的一種量度),安全即是低市帳率,優質即是賺錢、穩定、增長及高股息支付率。所謂「與啤打對賭」(Betting Against Beta),揀股策略就是揸低啤打沽高啤打的股。與啤打對賭賭得過,皆因市場上水緊的投資者傾向谷高高啤打資產的價格。
0.76的醒目指數其實不算超級醒目(一般基金經理聲稱追求的是高於一的醒目指數),但長期來說只要比市場醒少少,然後適當地運用槓桿把醒少少轉化為賺多多。正如股神曾憶述過:Ben Graham taught me 45 years ago that in investing it is not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results。此法弔詭之處,是表面上比股神葉天留給方展博的股票必勝法貼地,但執行起來卻其實離地萬丈。今天,與啤打對賭已不是甚麼秘密,而即使你搞不清楚甚麼beta定alpha,哄衫領掹車邊跟股神揀股有幾難?問題是,與啤打對賭之所以有效全因市場上投資者一般水緊,沒有槓桿經不起風浪,最終又是佢係股神你唔係。
金融專家的股神分析信不信由你。還是不信?信信股神吧。股神講股你要聽,佢建議你買低收費的指數基金,咪信財演咪益基金佬(言下之意亦叫你咪學佢,因為學唔嚟)。
本周的推介基金是指數基金(真.懶人基金),因為你係股神,鬼得閒睇我啲文咩。

No comments:

Post a Comment

增加透明度打擊圍標 免費早餐: 梁天卓

免費早餐: 梁天卓 增加透明度打擊圍標 2017-08-16 競爭法實施了近兩年,競委會最近頻頻出擊。繼今年3月就一宗IT界的圍標案援引該條例入稟後,日前競委會再就大廈單位裝修涉嫌合謀定價向10間建築工程公司入稟,指涉案公司在為觀塘某公共屋邨提供裝修服務時涉嫌違反了...